Grill gazowy czy węglowy – na który się zdecydować?
Dom i ogród

Grill gazowy czy węglowy – na który się zdecydować?

Każdy, kto planuje zakup nowego grilla, musi zdecydować, czym będzie zasilany nowy sprzęt. Niektórzy uważają, że potrawy z grillów węglowych mają więcej wyjątkowego aromatu, jednak ich rozpalanie jest czasochłonne. Nowoczesne grille gazowe są znacznie wygodniejsze w obsłudze, a dzięki szynom aromatyzującym dania pieczone na ich ruszcie są równie smakowite, jak z grilla węglowego. Czym się kierować podczas wyboru? Co się lepiej sprawdzi w Twoim przypadku – grill węglowy czy gazowy? Jakie są plusy i minusy obu rozwiązań? Sprawdź! 

Grill gazowy czy węglowy – na który się zdecydować?

Jaki grill lepszy – gazowy czy węglowy?

Wielu doświadczonych grillmasterów uważa, że najbardziej smakowite potrawy uzyskują na grillu węglowy, jednak jego rozpalanie może być prawdziwym wyzwaniem dla początkujących. Ponadto, grillowanie na takim sprzęcie generuje duży dymu, który może przeszkadzać niektórym sąsiadom. Warto także wiedzieć, że grillowanie na sprzęcie zasilanym brykietem lub węglem drzewnym w niektórych miejscach jest zakazane, ze względu na emisję substancji szkodliwych dla środowiska. Jednak grille węglowe są znacznie bardziej przystępne cenowo i z tego względu nadal cieszą się ogromną popularnością w naszym kraju.

Grille gazowe sprawdzą się w każdym miejscu – możesz z nich korzystać również w mieście. Te funkcjonalne sprzęty, zasilane butlą gazową rozpalisz w ciągu kilku sekund – podobnie jak w kuchence gazowej, wystarczy przekręcić pokrętło, a palnik zacznie generować płomień, który szybko ogrzeje ruszt. Większość modeli posiada termometr wbudowany w pokrywę, dzięki czemu łatwo kontrolować temperaturę, a tym samym osiągnięcie świetnych efektów grillowania wymaga znacznie mniej wysiłku. Ponadto, potrawy przyrządzane na grillach gazowych są znacznie zdrowsze, ponieważ ten sposób ogrzewania nie generuje żadnych substancji rakotwórczych. Minusem tego rozwiązania dla niektórych osób jest jednak wyższa cena. 

Biorąc pod uwagę komfort rozpalania, łatwość przygotowywania posiłków oraz bezpieczeństwo dla zdrowia, grill gazowy jest znacznie lepszym wyborem niż grill węglowy. 

Na jaki grill gazowy się zdecydować?

Jeśli zamierzasz kupić grill gazowy, zwróć uwagę przede wszystkim na jakość wykonania sprzętu – najlepiej się sprawdzą modele wykonane z odlewu aluminium, które doskonale utrzymuje ciepło. Natomiast ruszt powinien być wykonany z solidnego żeliwa, które długo pozostanie nagrzane. Warto dobrać ilość palników i rozmiar rusztu do swoich potrzeb – mały grill gazowy z trzema palnikami będzie odpowiedni do grillowania z rodziną, natomiast jeśli zamierzasz urządzać większe imprezy, wybierz duży grill gazowy, który ma 5 lub 6 palników. 

Warto zwrócić uwagę na te marki:

  • Broil King – kanadyjski producent, który oferuje sprzęty z gwarancją na kilkanaście lat. Są dostępne w wersjach 3,4,5, a nawet 6 palnikowych. Ponadto, niektóre modele oferują dodatkowy palnik boczny do podgrzewania sosów oraz zestaw do rożna. Prawie każdy grill gazowy Broil King posiada dwustronne ruszty żeliwne ze stroną stożkową do grillowania steków i stroną rynienkową do tłustych mięs. 
  • Weber – to druga najbardziej rozpoznawalna marka obok Broil King. W swojej ofercie posiada nie tylko funkcjonalne grille gazowe, ale także elektryczne i węglowe. Niemal każdy grill gazowy Weber posiada ruszt z systemem wkładów wymiennych, dzięki czemu można na nim przygotować m.in. włoską pizzę, hiszpańską paellę oraz dania kuchni azjatyckiej.
  • Enders – niemiecka marka, która oferuje znacznie bardziej przystępne cenowo grille niż Broil King i Weber. To sprzęty dedykowane przede wszystkim do grillowania z rodziną – większość modeli posiada 3 lub 4 palniki główne. Najbardziej funkcjonalne z nich posiadają system wymiennych wkładów, dzięki czemu element rusztu można zastąpić kamieniem do pizzy, stojakiem na kurczaka lub patelnią żeliwną. Atutem tych sprzętów jest także strefa Turbo Zone, dzięki której możesz stworzyć idealne warunki do opiekania wymagających steków.